Jurnal cultural

Jurnalul cultural TVR Cultural

Există unele zone ale societăţii în care cei mulţi păşesc timorat; instituţii importante şi evenimente foarte vii, care sunt evitate din cauza prejudecăţilor. Jurnalul Cultural transformă cultura dintr-o doamnă retrasă în una generoasă.

http://www.tvrplus.ro/emisiune-jurnalul-cultural-114

„Jurnalul Cultural nu este doar un buletin de ştiri scurte şi laconice. Prezentatorii Camelia Văcaru, Marius Constantinescu şi Andra Gavril au câte doi invitaţi pentru fiecare ediţie, „primul discută despre evenimentul zilei respective, iar cel de-al doilea merge pe alte subiecte, pe domenii apropiate pe care Jurnalul Cultural nu le atingea înainte”, completează Ioana Mureşan, redactorul-şef al emisiunii. Astfel, buletinul de ştiri conţine şi două interviuri care vin să aprofundeze anumite aspecte, poate mai puţin la îndemână.

Jurnalul Cultural trece dincolo de sintagma atribuită presei din această nişă, cea de Cenuşăreasă a mass-mediei, şi pătrunde cu perseverenţă, de aproape zece ani, în zonele în care artele convieţuiesc armonios. „Cheia comunicării într-o astfel de ştire este abordarea uşor ludică, fără însă a face rabat la calitate. Informaţiile nu sunt deshidratate, uscate, ci foarte vii”, ne dezvăluie directorul TVR Cultural. Tonul redării este esenţial, iar tinerii au reuşit să piardă din crisparea pe care o aveau în faţa marilor maeştri. Nu mai au ezitări de începători şi au căpătat o naturaleţe specifică jurnaliştilor cu experienţă. Apoi, timiditatea pregnantă de la început a lăsat drept moştenire un entuziasm specific vârstei, „acum însă au lentila mult mai clară”.

Unic de acest fel în România, Jurnalul Cultural este un conglomerat de noutăţi culturale foarte bine structurat şi împachetat.  Aparentele dezavantaje – echipa mică, de 30 de oameni, şi foarte tânără- sunt, în opinia Danielei Zeca-Buzura,  chiar atuurile programului. „Este evitat limbajul hiperspecializat, didacticismul obsesiv. Ei, fiind tineri şi conectaţi la mediul din care provin, introduc Jurnalul Cultural în metabolismul cotidian”.

Rolul inerent al Jurnalului este aceea de a asigura o alternativă la cultura de consum. E ca o busolă, un ghid pe un teritoriu în aparenţă restricţionat. În fiecare seară de la 21.00, de luni până duminică, publicul află despre toate evenimentele culturale pe cel mai amplu program de ştiri, „singurul din audio-vizualul românesc specializat pe cultură”, după cum aflăm de la Ioana Mureşan.

Pe lângă domeniul amplu, dar neglijat, din care îşi pescuieşte subiectele, Jurnalul Cultural se deosebeşte prin maniera în care acestea sunt prezentate. Dincolo de agitaţia specifică societăţii româneşti, buletinul reprezintă o oază de „linişte şi relaxare”, spune redactorul-şef. Această latură a spaţiului românesc, fiind dedicată frumosului şi creaţiei, este mult mai cuminte. De aceea, după Ioana Mureşan, „scandalurile nu se regăsesc în rubricile buletinului”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s