Oameni ca noi

http://www.tvrplus.ro/editie-oameni-ca-noi-112647

La porţile omului

Oare cum înţeleg oamenii cu deficienţe de auz un film românesc? Ce află ei dintr-o dezbatere televizată? Cum privesc copiii cu sindrom Down un desen animat? Ce simt copiii autişti? Dacă viaţa nu ne-a pus niciodată în vreuna din aceste situaţii, probabil că nu ştim să răspundem la aceste întrebări. Şi poate că, de fapt, nici nu ni le-am pus vreodată.

Ideea realizării emisiunii Oameni ca noi de pe TVR 1 a venit dintr-o nevoie neacoperită: aceea de a înfăţişa, la postul public de televiziune, cum arată viaţa celor cu nevoi speciale.

Translatorul mimico-gestual al emisiunii, Laura Ioana, are de 14 ani misiunea de a-i ajuta pe zecile de mii de oameni cu deficienţe de auz să înţeleagă ce văd la televizor.

Totul a început, povestea ea într-un interviu acordat în 2009 cotidianului „Adevărul”, de la o piesă de teatru. „Adrian Pintea, împreuna cu trupa 777, a pus în scenă o piesă de teatru în care o fată hipoacuzică se îndrăgostea de logopedul ei”, povesteşte ea. „Eu i-am ajutat să-şi însuşească unele noţiuni ale limbajului mimico-gestual. Spectacolul a fost difuzat la TVR, iar Leonard Miron a avut ideea de a face o emisiune pentru persoanele cu dizabilităţi”. Aşa a început colaborarea Laurei Ioana mea cu TVR şi cu „Oameni ca noi”, singura emisiune românească dedicată persoanelor cu dizabilităţi tradusă în limbaj mimico-gestual.

 

Laura Ioana „traduce” în direct fiecare emisiune în parte – şi o face fără prompter. O mâhneşte faptul că românii cu deficienţe de auz nu pot înţelege, de pildă, un film românesc: „Au mare nevoie să înţeleagă şi alte tipuri de emisiuni, nu doar pe cele de ştiri, spune Laura Ioana. „Şi ei mănâncă, şi ei se îmbracă, şi ei vor să se distreze, şi ei se căsătoresc… Şi ei sunt ca noi, printre noi, cu noi”.
Totuşi, Oameni ca noi nu este destinată în mod special hipoacuzicilor, ci tuturor celor care luptă cu propriile deficienţe – şi, în plus, cu prejudecăţile celor din jur. În fond, despre asta e vorba: emisiunea de pe TVR 1 e oglinda prin care televiziunea publică ne arată felul în care noi ne raportăm la oamenii ca noi.

Monica Becheriu
jurnalist TVR+

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s